Családi okok miatt

Családi okok miatt

Tárlatunk három részből épül fel: az elsőben olyan képzőművészek készítenek új műveket, akik munkásságuk során már foglalkoztak a család témájával. Miután a kortárs irodalomban is hangsúlyosan jelen van a téma, így fontos, hogy az irodalom is megjelenik a kiállításon. Nem csupán az egyenes szövegeket mutatjuk be, hanem különböző művészeti ágakban tevékenykedő művészek fogják feldolgozni az általuk kiválasztott verset egy másik médiumban. Az utolsó szakaszban a Pettendi Szabó Péter által tartott féléves workshop eredményeit fogjuk bemutatni, amelynek résztvevői debreceni, illetve környékbeli személyek, akik érdeklődnek a családi fotók iránt.

Kurátor: Don Tamás

Kiállítók:
Áfra János
Balogh Viktória
Esterházy Marcell
Kemény Lili
Kocsi Olga
Kolos Ádám
Maria Lima Victor
Nagy Csilla
Nemes Csaba
Németh Ilona
Oravecz Imre
Puklus Péter
Schuller Judit Flóra
Sallai László és Szabó Benedek
Szász Lilla
Turi Tímea
Závada Péter

A workshopot vezette:
Pettendi-Szabó Péter

Résztvevők:
Boros Dorina
Éliás Tamás
dr. Fegyveres Mária
Gellén József
Hofgárt Károly
Horog Máté
dr. Keszeg Anna
Kun Ágnes Laura

Szakértők:
K. Horváth Zsolt, Ragó Anett

A családon belüli erőszak blokkot tervezte:
Balla Csönge

Szakmai partner: DMJV Család-és Gyermekjóléti Központja

A kiállításhoz kötődő felhívás teljes szövege az alábbi linken érhető el.

 

Családi okok miatt – Kurátori szöveg

A kiállítás címe az iskolai ellenőrzőfüzetekben használt „Igazolom, hogy gyermekem családi okok miatt… ” fordulatra utal, amely több évtizedes múltra tekint vissza. Az esetek túlnyomó részében a pedagógus nem kérdez rá, éppen milyen okot is takar a szókapcsolat. Ezekből a lehetséges okokból próbál néhányat bemutatni a kiállítás.

Az ember önmagához és a világhoz való viszonyát alapjaiban határozza meg a családi környezete és a családtagjaival ápolt kapcsolata, sőt sok esetben a családtörténete is. Az elmúlt években a világ számos területén a politikai közbeszédben újra kiemelten jelent meg a család fogalma;a kérdéshez bárki tud kapcsolódni emlékei, érzései, történetei, tapasztalatai vagy ezek hiánya miatt. A család meghatározása, politikai értelmezése Magyarországon is folyamatosan megjelenik a nyilvános viták hátterében. A Családi okok miatt megpróbál kilépni a kortárs képzőművészet szűk közegéből és párbeszédet kezdeményez az erre nyitott emberekkel.

A kiállítás négy részből áll. Az első terem társadalomtörténeti és pszichológiai megközelítésből vizsgálja a családkonstrukció változásait a magyar társadalomban a XIX. század közepétől napjainkig. A társadalmi és személyes nézőpont kettőse végigkíséri az egész kiállítást minden műalkotásnál megjelenő szóbuborékok formájában, közös koordinátarendszerbe illesztve az egyes alkotásokat. Ugyanebben a térben megjelenik a társadalmi tabunak számító családon belüli erőszak témája is.

A második teremben kortárs költők versei állnak a fókuszban. A kiállítási koncepció kialakításánál fontos inspiráció volt a kortárs magyar irodalom, hiszen sok életműben – immár évtizedek óta –markánsan jelen van a család motívuma. Hat, különböző művészeti ágban tevékenykedő alkotó kapott felkérést, hogy egy irodalmárok és a kurátor által összeállított listából válasszon ki egy verset, s abból kiindulva hozzon létre önálló művet, amely hangsúlyozottan nempuszta illusztráció.

A harmadik térben olyan kortárs képzőművészek szerepelnek kifejezetten erre a kiállításra készített munkájukkal, akik eddigi praxisuk során foglalkoztak már a család témájával. Elsősorban a nagyszülőkkel és az apákkal való kapcsolat került középpontba, amelyen keresztül olyan témák bontakoznak ki, mint a gyász, a szeretet, a tisztelet, az emlékezés és az öröklődés.

Az utolsó teremben a látogatók egy több mint fél éven keresztül tartó workshopsorozat végeredményét tekinthetik meg. Pettendi-Szabó Péter vezetésével nyolc, Debrecenhez különböző módon kötődő ember saját családi fotókon keresztül mutat be olyan történeteket, amelyeknek a szűkebb családon túl is értelmezhető jelentése van.

Don Tamás

Czeglédi Zsolt felvételei:

Iratkozzon fel hírlevelünkre


menü