Tobreluts

Tobreluts

Mitológia újratöltve

Olga Tobreluts a szentpétervári képzőművészet meghatározó szereplője, akinek a munkásságát nemzetközi figyelem kíséri. Festményekkel, videóművészeti és elektronikus grafikai munkáival rendszeresen szerepel kiállításokon, médiaművészeti fesztiválokon. Számos díjat nyert, több művészeti iskola meghatározó személyisége és az orosz képzőművészeti akadémia tiszteletbeli tagja. Egyetemi tanulmányait építész szakon kezdte, majd a berlini ART + COM ösztöndíjasaként számítógépes grafika és animáció tanszakon végzett. Indulása az 1990-es évek elején egybeesett a szocialista korszak utáni társadalmi átrendeződéssel. Csatlakozott a Timur Novikov által ekkor alapított Új Akadémia művészeinek köréhez, ahol az Új Technológiák Tanszék vezetője lett.

Alkotásaiban leginkább a klasszicizmus elméletének újraértelmezésével és a művészi szép keresésével foglalkozik. Megfogalmazza teóriáit az esztétika alapértékek napjainkra vonatkoztatható állapotáról, ugyanakkor művészet- és társadalomelméleti kérdéseket dolgoz fel a választott médium, a videó- és elektrografika módszereivel.

A MODEM kiállításán Tobreluts több önálló történettel jelentkezik, amelyekkel a realizmus és az absztrakció vizuális történetiségét méri össze irodalmi művek, történelmi személyek, mitológiai alakok és képzőművészeti példák segítségével. Sorozatain többek között szerepel a pietà és a feltámadás története; Kandinszkij művészetelméletének továbbgondolása a pont és a vonal viszonyrendszeréről; a Henrik Ibsen drámájából kiinduló világnézeti különbözőségek tárgyalása, valamint megjelennek a mitológiai cselekmények (Héraklész hőstettei, Ámor és Psyché) feldolgozásai.

Kurátor: Kónya Ábel

Kurátorasszisztens: F-Horváth Ágnes

Megnyitó: 2017. november 25. (szombat), 16 óra

Megnyitja: Gyürky Katalin irodalomtörténész, kritikus, műfordító

A kiállítás hosszabbított nyitva tartással 2018. március 4-ig látogatható.

Belépő: 400 / 200 Ft

Kapcsolódó programok:

Január 11. (csütörtök), 18 óra – Boros Lili művészet- és irodalomtörténész tárlatvezetése

Január 25. (csütörtök), 20 óra – Zseblámpás tárlatvezetés Kónya Ábel kurátorral

Iratkozzon fel hírlevelünkre


hungarian english

menü