Nagy felbontás

Nagy felbontás

A Krakkói Nemzetközi Grafikai Triennálé fél évszázada

Minden eddiginél jelentősebb grafikai válogatás látható a MODEM-ben május végétől: 54 művész csaknem 100 alkotása a világ minden részéről, Brazíliától kezdve Nagy-Britannián át Lengyelországig.

Régi álom vált valóra a Krakkói Nemzetközi Grafikai Triennálé és a MODEM közös, debreceni kiállítása révén. Akár az amerikai Dream Team kosárlabdacsapatában: kiemelkedő teljesítmények, élvonalbeli résztvevők, a legrangosabb díjakkal és fontos eredményekkel.

A Krakkói Nemzetközi Grafikai Triennálét 1966-ban (akkor még Krakkói Grafikai Biennálé néven) alapította négy kiváló művész: Włodzimierz Kunz, Witold Skulicz, Konrad Srzednicki és Mieczysław Wejman. A 2016-os krakkói jubileumot követően a magyar közönség a MODEM 3. emeleti kiállítóterében a világ minden tájáról érkezett eddigi legjobb válogatást tekintheti meg. A tárlat anyagát az elmúlt fél évszázad során díjazott művek, illetve a triennálé legfrissebb munkái alkotják, a kiállítótérben együtt szerepelnek a nyomatkészítés és a grafika bátran kísérletező fiataljainak és már elismert, megbecsült mestereinek legkiválóbb alkotásai.

Az 1966-os első biennálén külön kategóriában Grand Prix-győztes Alan Davie és Hannes Postma, a szintén 1966-ban díjazott Mieczysław Wejman, továbbá az 1994-ben, 1997-ben és 2012-ben különböző kategóriákban díjat nyert Art Werger nyomatai sajátos előszóként vezetik be a látogatót a grafika világába, egyben a tárlat fő terébe, ahol aztán brit, holland, amerikai és lengyel művészek jelenítik meg a sokszorosított grafika műfaját. Majd’ minden földrészről érkeztek munkák a triennáléra, majd pedig onnan e tárlatra, képviselve az európai országokat, Izraelt, a Közel-, a Közép- és a Távol-Keletet, Dél-Afrikát, az Egyesült Államokat, Kanadát és Ausztráliát.

A narratív munkák, az absztrakt kompozíciók, az organikus formák és a digitális képek párhuzamosan jelennek meg a terekben. A fekete-fehér és színes kompozíciók, optikai effektek és erősen metaforikus képek együttes játéka teremt sajátos hangulatot. Számtalan történetnek lehetünk tanúi a hagyományos technikával készített nyomatokon: fa- és linómetszeteken, rézkarcokon. A forma és a papír anyagszerűsége – reményeink szerint – elvarázsolja a látogatót, egy olyan csodálatos és izgalmas világot tárva elénk, amelyet – nagy műgonddal – maguk a művészek hoztak létre.

A hagyományos műfaji sajátosságokhoz azonban sokszor aktuális társadalmi és politikai kérdések társulnak. A cím – Nagy felbontás – nemcsak a technika mesteri használatára utal, hanem arra a különös éleslátásra is, mellyel a grafikusok a világot szemlélik, valamint arra a rendkívüli művészeti ágra, mely közvetítő eszközének köszönhetően oly közel áll a társadalomhoz és a mindennapi élethez.

Kurátorok: Marta Anna Raczek-Karcz, a Krakkói Nemzetközi Grafikai Triennálé elnöke, valamint Kónya Ábel, a MODEM művészeti vezetője

Kiállító művészek:

Annie AHL (S), Getulio ALVIANI (I), Jiří ANDERLE (CZ), Renate BASILE DE SILVA (BR), Andrzej BEDNARCZYK (PL), Mersad BERBER (BA), Albín BRUNOVSKÝ (SR), Wayne CROTHERS (AUS), Alan DAVIE (GB), Riko DEBENJAK (SI), Günter DOLLHOPF (D), Basil Colin FRANK (IL), Darek GAJEWSKI (PL), Josephine GANTER (GB), Vladimír GAŽOVIČ (SK), HAÁSZ Ágnes (H), Toshihiro HAMANO (JP), Hans HAMNGREN (S), Herman HEBLER (N), Stephen INGGS (ZA), Naoi ISHIYAMA (JP), Róbert JANČOVIČ (SK), Andrzej KALINA (PL), Kenji KATAYAMA (JP), Davida KIDD (CA), Ingo KIRCHNER (D), Per KLEIVA (N), Thavorn KO-UDOMVIT (TH), Elvyra Katalina KRIAUČIŪNAITĖ (LT), Wojciech KRZYWOBŁOCKI (PL / A), Nam Sin KWAK (KR), Paweł KWIATKOWSKI (PL), Ingrid LEDENT (B), Zbigniew LUTOMSKI (PL), MAURER Dóra (H), Peter MILTON (USA), Ahmed MODHIR (S / IQ), Roman OPAŁKA (PL), Henryk OŻÓG (PL), Marta POGORZELEC (PL), Liliana PORTER (AR / USA), Hannes POSTMA (NL), Vjenceslav RICHTER (HR), Mary SCHINA (GR), Paul STEWART (USA), Tomasz STRUK (PL), Kumi SUGAÏ (JP / F), Antoni TÀPIES (E), Joe TILSON (GB), Gérard TITUS-CARMEL (F), Walter VALENTINI (I), Mieczysław WEJMAN (PL), Art WERGER (USA), Ewa ZAWADZKA (PL)

Iratkozzon fel hírlevelünkre


hungarian english

menü