Klónia

Klónia

kiadás éve: 2021
oldalszám: 128
nyelv: magyar-angol
ISBN: 978-615-5839-11-5
ár: 4 000 Ft

“A kiállítás címe – KLÓNIA – szójátékként legalább három fogalmat magába sűrít. Egyrészt a kolóniát vagy gyarmati birodalmat; másrészt a klónozást, a genetikai, sejtszintű azonosságot, amely kizárja a véletlent; harmadrészt pedig a clownt, a bohócot, paprikajancsit, aki archaikusabb értelemben vidéki, nem éppen kifinomult személy. A szóvégi -ia képző révén pedig a tárlaton bemutatott munkák képesek egy új világ, Klónia megteremtésére. Ebben a világban parafrázisok és kisajátítások működnek, amelyek éles kritikai attitűddel párosulnak.

Ferenczy abból az alapállásból indul ki, hogy a társadalom és a természet egységben, egymással relációban működik, ebből pedig az következik, hogy az egymásra ható viszonyok érdeklik: az “ember a természetben” éppúgy, mint a “természet az emberben”. Ezeket vizsgálja eltérő korok hatalmi struktúráinak – a holland brazil gyarmatosítás, a Monarchia, az államszocializmus, valamit a természetben élő kolóniák – megidézésével.
[…]
A tárlat Kunstkammerként, a kuriózumok kabinetjeként mutat be ritkaságokat, meghökkentő tartalmakat, igazi unikumokat a látogatók számára. A csodakamrákat gyakran emlegetik olyan gyűjteményekként, amelyek kicsiben a kozmoszt szeretnék megmutatni. Itt ez úgy valósul meg, hogy Ferenczy saját kertjét és műterme darabjait értelmezi tágabb tér- és időbeli rendszerekben. Így lesz a kerti bambuszligetből házi fegyvergyűjtemény, amely éppen annyira minősül a legigázottak szimbólumának, mint a reménytelen hős ellenállásának vagy az önvédelem relikviájának.” – Virág Ágnes, kurátor

A 128 oldalas, angol-magyar nyelvű kötet a kiállítás katalógusa. Tartalmazza Süli-Zakar Szabolcs – Előszó: Klónia terei, helyei, tájai és térképe; Ferenczy Zsolt és Virág Ágnes – Klónia: Kísérlet egy házi pszeudo-tár megteremtésére; Kukla Krisztián – A festő állatkertje, Ferenczy Zsolt képeihez című írásokat, válogatott munkákat a kiállításból, enteriőr képeket illetve a művész életrajzát.

A katalógus a jegypenztar@modemart.hu címen rendelhető meg:
– megadva a vásárló nevét, elérhetőségét (e-mail vagy telefonszám), számlázási címét;
– feltüntetve feltüntetve a katalógus címét, a kért darabszámot;
– illetve az átvétel módját: személyesen a MODEM-ben (díjmentes), nyitvatartási időben;  vagy előre utalás után az Önök által megadott címen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre


hungarian english

menü