Máj. 01. 14:00

Udvaravató majális Rutkai Borival

Alakítsuk grundkertté május 1-jén a b24 Galéria udvarát! Ingyenes koncert Rutkai Borival és csapatával, kreatív foglalkozás kicsiknek és nagyoknak, gerillakertészkedés, galériapiknik és villámtárlat – udvaravató majális május első délutánján Debrecen első sétálóutcájában. Belépő: egy virágpalánta.

Máj. 05. 19:00

II. Debreceni Jazz Hétvége

Dr. Kiss Ernő jazz zongorista emlékére rendezünk nagyszabású estet május 5-én a MODEM-ben. A Debrecen Jazz Club és Debrecen Város Önkormányzata szervezésében megvalósuló DEBRECENI JAZZ HÉTVÉGÉN 19 órától színpadra lép a Debrecen Dixieland Jazz Band, a Hernyák Kvartett, a Debreceni Jazz Trió és a Manada Chico, de a gálaest fellépői között ott lesznek Kiss Ernő zenekarának alapító tagjai ( Fazekas Csaba, Gyarmati Zoltán és Mátyás Ferenc ) is. Dr. Kiss Ernő debreceni jazz zongorista több mint 40 éve alapította meg városunk első jazz formációját, illetve megálmodója-szervezője volt az azóta hagyományossá vált Debreceni Jazz Napoknak. Belépő: 1500 Ft

Máj. 06. 16:00

Béke Veled! Fábry Sándorral

Fábry Sándor régi jó barátja a sokakat megbotránkoztató, de mindenképpen meghökkentő képeket (is) festő drMáriásnak. A régi jó barát most a művész eddig legnagyobb kiállításán tart tárlatvezetést.

Máj. 07. 16:00

Kukorelly Endre tárlatvezetése

drMáriás szépirodalmi szövegeinek újra és újra visszatérő hősei a kelet-európai politikai rendszerek – és rendszerváltások – vesztesei. A lehetetlen, abszurd helyzetekbe sodródó alakok hiteles megformálójaként a szerző többnyire műfaji szempontból is határterületeken mozog: nemegyszer szocio-horror, pszicho-krimi bontakozik ki a regényeiben. Azokban, amelyekben – mint sokszor képein is – a kelet-európai álom fiaskójának legfőbb oka drMáriás szerint a rendszer, amelyben élünk. Irodalom és képzőművészet a kiállítótérben május 7-én újra összeér: 16 órától Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő, kritikus vezeti végig a közönséget drMáriás debreceni kiállításán. Belépő: 1200 / 600 Ft (elővételben 1000 / 500 Ft)

Máj. 09. 18:00

Klimt és Schiele Szőts szemével

Szőts István kevésbé ismert munkái kerülnek terítékre a következő filmklub alkalmával. Két portréfilm is látható lesz, melyek a legnevesebb osztrák festők közé tartozó Klimt és Schiele életművére koncentrálnak.

Máj. 10. 17:00

Látványműterem-látogatás

Elsőként a Lehet kortárs a freskó? című pályázat és kiállítás fődíjasa, a hosszú ideje Amerikában élő és alkotó Szegedi-Varga Zsuzsanna dolgozik (május 2. és 12. között) a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ látványműtermében.

Máj. 13. 15:00

A GÉM/GAMEkapocs ll. titkai

A GÉM/GAMEkapocs II. titkaival ismerkedhetnek meg, akik ellátogatnak a MODEM-be május 13-án, ugyanis a művészeti összekapcsolódásokra koncentráló kiállítás kurátorának tárlatvezetése mellett ezúttal művészpárosok is megszólalnak, s az egyik kiállító egy különleges performanszban is feltűnik majd.

Máj. 14. 14:00

Fekete-fehér piktográfia

A foglalkozáson Hencze Tamás Fekete-fehér piktográfia című alkotásának segítségével képzeletben Japánba utazhatnak a résztvevők.

Máj. 19. 20:00

Debreceni Slam Poetry Verseny Döntő

Áprilisban a MODEM előtere adott otthont az idei Debreceni Slam Poetry Verseny (DSPV) selejtezőjének, és a döntő is a múzeumban valósul meg május 19-én este. Jó idő esetén a belsőkertben találkozhat a közönség a továbbjutott slammerekkel, az est vendégelőadója pedig Bárány Bence lesz.

Máj. 20. 15:00

Nagy felbontás – megnyitó

A Krakkói Nemzetközi Grafikai Triennálé fél évszázadának díjazott munkáiból május 20-án 15 órakor nyílik kiállítás a MODEM 3. emeletén. A megnyitóra mindenkit szeretettel várunk. Köszöntőt mond: Marta Anna Raczek-Karcz társkurátor, az SMTG* elnöke és Kónya Ábel társkurátor, a MODEM művészeti vezetője. A kiállítást megnyitja: Madácsy István képzőművész. A megnyitó után 16 órától tárlatvezetés a kiállítás társkurátoraival.

Máj. 21. 16:00

Finisszázs Gulyás Gáborral

A MODEM egykori igazgatója a Béke veled! című nagyszabású drMáriás-tárlat kurátora és egyben alighanem legjobb ismerője is. Gulyás Gábor tárlatvezetésén - május 21-én 16 órától - behatóan ismerhetjük meg a provokatív politikai utalásokkal telített képi világot, valamint a munkák hátterében meghúzódó történeteket.

Máj. 23. 18:00

Egy festő, egy szobrász

A félévzáró képzőművészeti filmklub ezúttal egy festő- és egy szobrászművész műhelytitkaiba avatja be az érdeklődőket egy-egy filmen keresztül, amelyeknek az értelmezésében a debreceni vizuális művészet két fontos alakja, valamint egy vizuális antropológus lesz a vendégek segítségére.

Máj. 27. 17:00

Ingyenes kiállítászáró tárlatvezetés

Az Antal–Lusztig-gyűjtemény egyik legjobb ismerője és gondozója, Nagy T. Katalin mutatja be az általa kurált GAME/GÉMkapocs II. című tárlatot egy díjtalan tárlatvezetés keretében.

Máj. 27. 20:00

BanZaj a berlini Slow Slow Loris-szal

A BanZaj 19-ik állomásán ismét fellép a Berlinben székelő Slow Slow Loris duó, és debreceni zajzenével is találkozhatnak a műfaj kedvelői és a kísérleti megmozdulásokra nyitott érdeklődők.

Máj. 28. 10:00

Csillagocska gyermeknap

A város kulturális intézményei egész nap családi programokkal várják a múzeumi foglalkozásokon való részvételre nyitott vendégeket május 28-án 10 órától.