Duke Ellingtontól a Nagy Gatsby-ig

Duke Ellingtontól a Nagy Gatsby-ig

Mi jellemzi és mitől egyedülálló az art deco? Miért tartották a luxus és a minőség művészetének a maga korában? S vajon miért éli manapság újra reneszánszát a stílus? Bellák Gábor művészettörténész vetített képes előadása a jazzlokáloktól az ipari formatervezésig, Duke Ellingtontól a Nagy Gatsby-ig a MODEM-ben, az Art deco a pusztán című kiállításon.
Sajó István art deco építész tárlatához kapcsolódva február 15-én 17 órától Bellák Gábor művészettörténész arról mesél az érdeklődőknek, hogy az art deco miként változtatta meg Londontól New Yorkig, Párizstól Miamiig a városok arculatát: az építészetet, a divatot, a bútortervezést, de még a hollywoodi filmek díszleteit is. Az art deco filozófiája a luxus életvitel, a minőség, az elegancia, a dekorativitás, az élet élvezetének, a szabadság iránti vágynak a művészi kifejeződése volt – ahogy Scott Fitzgerald megfogalmazta a Nagy Gatsby-ben: „Egyre fényesebb estélyek, egyre frivolabb műsorok, egyre magasabb épületek” jellemezték. A vetített képes előadás megidézi a korabeli jazzlokálok hangulatát, az egykori némafilmművészet szépségideáljait éppúgy, mint az építészetet, az ipari formatervezést és nem utolsósorban az art deco ihlette bútorművészetet.

Belépő: aznapi kiállítási jeggyel (ára: 400 Ft)

 

Messiások katalógus

A nyugati ember és a megváltás gondolata. Hogyan, milyen módon viszonyul korunk embere a megváltáshoz? A 2009-ben nyílt nemzetközi tárlat katalógusa ma is aktuális kérdéseket vet fel a kortárs vizuális művészetek és a messianizmus kapcsán.

kiadás éve: 2009
oldalszám: 160
nyelv: magyar–angol
ISBN: 978-963-88439-1
ár: 4900 Ft

Hogyan, milyen módon viszonyul korunk embere a megváltáshoz? A MODEM 2009. augusztus 13-án nyílt sokszínű és gazdag tárlata külföldi és hazai művészek művein keresztül reflektált, s kereste a választ erre a nem mindennapi kérdésre.
Van-e megváltás a mi világunkban? – teszi fel a kérdést Gulyás Gábor kurátor a MODEM-ben 2009. augusztus 13. és december 31. között rendezett kiállítás katalógusának előszavában. A művészeti központ történetének egyik legsikeresebb és talán legtöbb vitát is kiváltó tárlatának anyaga a kortárs művészeti paletta számos színét felvonultatta, többek között olyan művészek alkotásain keresztül, mint Derkovits Gyula, Szervátiusz Tibor, Andres Serrano, Marc Chagall, Andy Warhol vagy Oskar Kokoschka.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar angol

menü