Duke Ellingtontól a Nagy Gatsby-ig

Duke Ellingtontól a Nagy Gatsby-ig

Mi jellemzi és mitől egyedülálló az art deco? Miért tartották a luxus és a minőség művészetének a maga korában? S vajon miért éli manapság újra reneszánszát a stílus? Bellák Gábor művészettörténész vetített képes előadása a jazzlokáloktól az ipari formatervezésig, Duke Ellingtontól a Nagy Gatsby-ig a MODEM-ben, az Art deco a pusztán című kiállításon.
Sajó István art deco építész tárlatához kapcsolódva február 15-én 17 órától Bellák Gábor művészettörténész arról mesél az érdeklődőknek, hogy az art deco miként változtatta meg Londontól New Yorkig, Párizstól Miamiig a városok arculatát: az építészetet, a divatot, a bútortervezést, de még a hollywoodi filmek díszleteit is. Az art deco filozófiája a luxus életvitel, a minőség, az elegancia, a dekorativitás, az élet élvezetének, a szabadság iránti vágynak a művészi kifejeződése volt – ahogy Scott Fitzgerald megfogalmazta a Nagy Gatsby-ben: „Egyre fényesebb estélyek, egyre frivolabb műsorok, egyre magasabb épületek” jellemezték. A vetített képes előadás megidézi a korabeli jazzlokálok hangulatát, az egykori némafilmművészet szépségideáljait éppúgy, mint az építészetet, az ipari formatervezést és nem utolsósorban az art deco ihlette bútorművészetet.

Belépő: aznapi kiállítási jeggyel (ára: 400 Ft)

 

Messiások katalógus

A nyugati ember és a megváltás gondolata. Hogyan, milyen módon viszonyul korunk embere a megváltáshoz? A 2009-ben nyílt nemzetközi tárlat katalógusa ma is aktuális kérdéseket vet fel a kortárs vizuális művészetek és a messianizmus kapcsán.

kiadás éve: 2009
oldalszám: 160
nyelv: magyar–angol
ISBN: 978-963-88439-1
ár: 4900 Ft

Hogyan, milyen módon viszonyul korunk embere a megváltáshoz? A MODEM 2009. augusztus 13-án nyílt sokszínű és gazdag tárlata külföldi és hazai művészek művein keresztül reflektált, s kereste a választ erre a nem mindennapi kérdésre.
Van-e megváltás a mi világunkban? – teszi fel a kérdést Gulyás Gábor kurátor a MODEM-ben 2009. augusztus 13. és december 31. között rendezett kiállítás katalógusának előszavában. A művészeti központ történetének egyik legsikeresebb és talán legtöbb vitát is kiváltó tárlatának anyaga a kortárs művészeti paletta számos színét felvonultatta, többek között olyan művészek alkotásain keresztül, mint Derkovits Gyula, Szervátiusz Tibor, Andres Serrano, Marc Chagall, Andy Warhol vagy Oskar Kokoschka.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

menü