Csontváry: Látlat

Csontváry: Látlat

Kiállítás a magyar művészettörténet egyik legismertebb és egyben legrejtélyesebb alakjáról

Csontváry Kosztka Tivadar művészete különböző síkokon értelmezhető, s mivel önéletírása szűkszavú, titkait a festményei őrzik. A rafinált anyaghasználata, a meglepő kompozíciós megoldásai, a művészi másolatai és parafrázisai, valamint önábrázolásainak sora újabb ajtót nyitnak Csontváry megismeréséhez.

A kiállítás Csontváry halálának századik évfordulóján friss információkkal szolgál a művész életéről és festészetéről. A korszerű technológiai vizsgálatokra, eddig nem ismert Csontváry-alkotásokra és kortörténeti dokumentumokra épülő tárlat a legújabb kutatások nyilvánosságra hozásával emlékezik meg a festőről.

A tárlat kurátorai arra vállalkoznak, hogy Csontváry kompozíciós elvét alkalmazva, un. „látlatok” formájában mutatják be a művésztől látható és a művészről tudható anyagokat. A festmények személyes történetei és kordokumentumok által kiderül, hogy kiket tartott Csontváry példaképeinek, kiket szeretett volna túlszárnyalni, miből nyerte inspirációit, milyen hatásokra szervezte utazásait és ki volt a múzsája. Bemutatják az eddig ismert egyetlen oltárképét, az évtizedekig lappangó önarcképét, valamint művészi másolatai mellett az egyik önvallomásnak tekinthető cédrusos festményét. A látogatók számára egy különleges festményvizsgálati labor is készül, amely segítségével értelmezhetők és kipróbálhatók lesznek a kutatási módszerek, megvizsgálhatnak hamis festményeket és megismerhetnek restaurálási eljárásokat.

A reprodukción:

Csontváry Kosztka Tivadar: Magyarok bejövetelének egyetlen, középmotívumot megjelenítő színvázlata. A képen Csontváry önmagát jeleníti meg. A festmény látható rétege alatt egy másik, teljes kompozíciót kitöltő festményt találunk. Az alsó festményen Geraldine Farrar alakja jelenik meg, kezében mandolinnal. A szabad szemmel nem látható festmény a híres amerikai operaénekesnőt jeleníti meg, mely Hermann Kaulbach által festett mű Csontváry-féle átirata.

Iratkozzon fel hírlevelünkre


hungarian english

menü