Łódź Design Fesztivál-díjas művész munkája a MODEM-gyűjteményben

Łódź Design Fesztivál-díjas művész munkája a MODEM-gyűjteményben

Újabb kiváló munka került a MODEM kortárs gyűjteményébe, a nemzetközi szcénában a Poor Design (Szegény Dizájn) megalapítójaként elhíresült Bartosz Mucha Lakás című installációja, mely eredetileg a bredai MOTI (Museum of the Image) – korábban Graphic Design Museum – megbízásából készült 2010-ben a Pop Up Generation című projekthez. Az 540 x 480 x 400 centiméteres Lakás legutóbb a MODEM 2019-es kiemelt tárlatán, a PANEL kiállításon volt látható augusztus 3. és november 17 között.

Bartosz Mucha, Lakás / Flat House,
540 x 480 x 400 cm, 2 db fém objekt, 2010

Bartosz Mucha (PI) a méretekre irányítja figyelmünket. Installációjában a legkisebb lengyel lakás egy az egyes méretének alaprajzát mintázza acélcsövekből, életnagyságúvá téve a tervrajzot, anyagban, acélban formálva azt meg. Felnagyítva és élére állítva mutat rá a legkisebb lakás méretének abszurdságára, talán még a lakótelepi porolók világát is megidézve ezzel.

Idézet a PANEL-katalógusból

Mucha munkái általában a művészet és a dizájn határán állnak. Alkotásai egzisztenciális üzenettel és az emberiség életkörülményeinek tökéletesítésébe vetett modern hittel bírnak. Ezzel a speciális jellegzetességgel hívja fel a figyelmet a dizájn társadalmi szerepére.

Bartosz Mucha 2003-ban megalkotta a Poor Design márkát, amivel a könnyen elérhető és olcsó anyagokat igyekezett népszerűsíteni. A humort egyáltalán nem nélkülöző és a funkcionalitást játékosan kereső munkáival elnyerte a Łódź Design Festival díját. Műveit kiállították már Moszkvában, Prágában, Isztambulban, Marseille-ben és természetesen Debrecenben.

Mucha installációját is tartalmazó PANEL-katalógus a jövő héten csak 1000 forint a MODEM jegypénztárában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre


hungarian english

menü