Archívum
Szept. 14. 19:00

Esszencia a b24 Galériában

A Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium érettségi utáni szakképzésén résztvevők munkáiból (1998–2017) nyílik válogatás a b24 Galériában Esszencia – 20 éves az MFG-ART címmel szeptember 14-én 19 órától.

Szept. 13. 14:00

Várjuk a pedagógusokat

Hamarosan a pedagógusok és diákok számára egyaránt izgalmas élményeket ígérő, a tanmenethez is kapcsolható kiállítás nyílik a MODEM-ben, ennek apropóján várjuk az általános- és középiskolai oktatókat szeptember 13-án 14 órától egy beszélgetésre.

Szept. 09. 18:00

KultúrPiknik

Ezúttal két debreceni művész, Szabó Károly és Éles Bulcsú lesznek a KultúrPiknik keretében megrendezett kerekasztal-beszélgetés vendégei, a belső kertben pedig minőségi elektronikus zene és vetítés várja az érdeklődőket.

Szept. 09. 17:00

Topor Tünde és Winkler Nóra tárlatvezetése

Topor Tünde művészettörténész és Winkler Nóra művészeti újságíró tárlatvezetésén többet tudhatunk meg A végtelenbe és tovább című Nagy Gabriella-kiállítás antropomorfizált állatalakjairól és a tájképeken feltűnő rejtélyes égi jelenségekről.

Szept. 09. 10:00

Lugas – felnőtteknek

Képzőművészeti programsorozat felnőtteknek - konzervnyitás a b24 Galériában. Rendhagyó képzőművészeti programsorozatot indít 18 éven felüliek részére a MODEM és a b24 Galéria 2017 szeptemberétől.

Szept. 08. 20:00

Zseblámpás tárlatvezetés Bernát András kiállításán

Bernát András képzőművész és Kónya Ábel művészeti vezető tart ingyenes tárlatvezetést szeptember 8-án 20 órától A táj konfigurációja című retrospektív kiállításon.

Szept. 08. 16:00

Bernát András retrospektív kiállításának megnyitója

Bernát András életművéből nyílik nagyszabású retrospektív tárlat szeptember 8-án 16 órakor a MODEM-ben.

Szept. 02. 18:00

Zajkert összművészeti szeánsz

A BanZaj és az NDK művészcsoport szervezésében változatos zajzenei felhozatal, body art performansz, vetítés, fényszobrászat és antihangszer-kiállítás várja a VI. Zajkertre látogatókat.

Aug. 20. 18:00

Ingyenes finisszázs az XY című tárlaton

A nemzeti ünnep alkalmából ezen a napon ingyenesen látogathatóak a MODEM kiállításai, este pedig tárlatvezetésre várjuk az érdeklődőket a fiatal lengyel és magyar festészettel foglalkozó reprezentatív kiállításra.

Aug. 19. 21:00

Off Hollywood a b24 Galéria udvarán

Három estére Hajdu Szabolcs filmjei kerülnek középpontba a b24 Galéria udvarán, augusztus 19-én a nemrég elhunyt debreceni színész, Vásári József emlékére az Off Hollywoodot vetítjük le.

Aug. 19. 16:00

KultúrPiknik

A KultúrPiknik nevű nyári programsorozat a tematikus beszélgetések, a minőségi elektronikus zene és a videovetítések jegyében próbálja összehozni az igényes szórakozásra vágyókat.

Aug. 18. 21:00

Bibliothéque Pascal a b24 Galéria udvarán

Három estére Hajdu Szabolcs filmjei kerülnek középpontba a b24 Galéria udvarán, augusztus 18-án esete a Bibliothéque Pascal című filmet láthatják az érdeklődők.

Aug. 18. 18:00

Ulrich Gábor-kiállítás nyílik a Sesztinában

Wahorn András nyitja meg Ulrich Gábor képzőművész, Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező Szertár című kiállítását a Sesztina Galériában augusztus 18-án 18 órától.

Aug. 17. 20:00

Hajdu Szabolcs és filmjei a b24 Galéria udvarán

A debreceni születésű Hajdu Szabolcs az új magyar filmművészet egyik kiemelkedő teljesítményű alkotója, vele és színész feleségével, alkotótársával, Török-Illyés Orsolyával hallhat egy beszélgetést, aki augusztus 17-én este a b24 Galéria udvarába látogat, ezt követően a Fehér tenyér, másnap a Bibliothéque Pascal, zárásképp pedig az Off Hollywood lesz ingyenesen látható.

Aug. 17. 17:00

Nagy Gabriella kiállításának megnyitója

A természetben rejlő gondolati, mitikus, vizuális összefüggések foglalkoztatják a debreceni születésű Nagy Gabriella festőművészt, aki A végtelenbe és tovább című kiállításának munkáin a tájképfestészeti tradíció felfrissítésével kísérletezik.

Aug. 16. 16:00

Závada Péter tárlatvezetése az XY-on

Az Y generációhoz tartozó Závada Péter korosztálya egyik legsokoldalúbb alkotója, aki ezúttal a saját generációja festészetét bemutató MODEM-es kiállításon tart személyes hangú tárlatvezetést.

Aug. 05. 16:00

KultúrPiknik

A KultúrPiknik nevű nyári programsorozat a tematikus beszélgetések, a minőségi elektronikus zene és a videovetítések jegyében próbálja összehozni az igényes szórakozásra vágyókat.

Júl. 28. 18:00

Antal Balázs-kiállítás nyílik a b24 Galériában

Antal Balázs kiállításának címe a megvalósítás időszakára reflektál. Az Uborkaszezon július 28-án (péntek) 18 órakor nyílik meg a b24 Galériában, a Debreceni Nemzetközi Művésztelep záróeseményeként.

Júl. 27. 18:00

Tervezett alkotás

Szabó Károly és Váczi Lilla képzőművészek előadása zárja az idei DNM-résztvevők prezentációinak sorát. A két debreceni alkotó eddigi munkásságáról a dizájn kérdéseinek összefüggéseiben beszél július 27-én 18 órától a MODEM-ben.

Júl. 26. 18:00

Autonómia és tervezés

Csontó Lajos és Süli-Zakar Szabolcs a Debreceni Nemzetközi Művésztelep művészeti vezetői, akik ezúttal a saját munkáikon és más példákon keresztül világítják meg, hogyan hogyan hasznosítható a dizájn eszköztára az egyéni alkotófolyamat során.

Júl. 25. 18:00

Rend és szimmetria

Rend és szimmetria, dizájn és építészet kérdéseivel foglalkozik Debreceni Nemzetközi Művésztelep július 25-ei programja. Ezúttal egy fizikus és két építész gondolatait hallgathatják meg a b24 Galériába látogatók.

Júl. 25. 16:00

L. Ritók Nóra tárlatvezetése a Receptorokon

A Receptorok az érzékek közti kapcsolatok felfedezésére invitál. L. Ritók Nóra művészetpedagógusi és grafikusművészi szemmel is közelíthet mindehhez, a különleges befogadói élményre lehetőséget adó kiállítás anyaga így kaphat egyszeri, de kétszeresen is izgalmas értelmezést.

Júl. 22. 17:00

Francia es finn kamarazenei est

A Razvaljajeva Anasztázia, Nagy Judit és Csonka Emil által alkotott trió Debussy és Fauré darabjai mellett Pertti Jalava kortárs finn zeneszerző kompozícióját adják elő a a MODEM-ben július 22-én 17 órától tartott koncerten.

Júl. 21. 18:00

Tervezett alkotás újra

A kortárs magyar képzőművészet két meghatározó alakja, Lakner Antal és Szabó Ádám mutatkozik be július 21-én a b24 Galériában, ahol a 2017-es DNM résztvevőiként dolgoznak a hónap végéig.

Júl. 20. 18:00

Tervezett alkotás

A b24 Galériában zajló Debreceni Nemzetközi Művésztelep középpontjában idén a dizájn kérdései állnak, ezen a programon a művésztelep résztvevői közül Balla Dóra és Major Lajos munkásságát ismerhetik meg jobban az érdeklődők.

Júl. 19. 18:00

Aektivátorok a Velencei Építészeti Biennálén

A Debreceni Nemzetközi Művésztelep jelenleg a b24 Galériában dolgozó művészei közül Fajcsák Dénes, meghívott előadóként pedig Fábián Gábor tartanak a fenntarthatóság kérdéseit építészszemmel elemző előadást.

Júl. 18. 17:00

A DNM nyitóprogramjai a b24 Galériában

A dizájn mai szerepét, a művészetekkel való kapcsolatát középpontba helyezve kezdetét vette a 2017-es Debreceni Nemzetközi Művésztelep, melynek első nyitott programjain is a dizájn kérdései kerülnek célkeresztbe.

Júl. 17. 08:00

MODEM-tábor

Ismeretterjesztő, játékos, kalandos tábor a művészetek különféle formáira érzékeny, 8 és 12 év közötti gyerekeknek.

Júl. 16. 16:00

Szurcsik József záró tárlatvezetése

A Nagy felbontás című nemzetközi grafikai tárlat finisszázsán Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas magyar festő- és grafikusművész tartja az utolsó tárlatvezetést.

Júl. 16. 14:00

Művészetpedagógia felnőtteknek

A Nagy felbontás című kiállítás zárása előtt egy művészetpedagógiai foglalkozás keretében ismerhetik meg a felnőttek a sokszorosító grafikai eljárások rejtelmeit.

Júl. 15. 16:00

KultúrPiknik

A MODEM-ben indult nyári programsorozat a tematikus beszélgetések, a minőségi elektronikus zene és a videovetítések jegyében próbálja összehozni az igényes szórakozásra vágyókat. A következő alkalomra az XY című fiatal festészeti tárlat alkotói közül is ellátogatnak néhányan.

Júl. 14. 18:00

Kiállításmegnyitó a Sesztinában

Őry Annamária a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett fiatal festőművész, aki a generációja meghatározó alkotóitól némileg szokatlan módon a fák, szívek és rózsakertek esztétikumára koncentrál, ám ezt rendkívüli figyelemmel teszi.

Júl. 11. 18:00

Gemza Péter a Megrajzolt Érosz kiállításon

Ezúttal Gemza Péter, a Csokonai Színház művészeti vezetője tart tárlatvezetést a korhatáros Megrajzolt Érosz kiállításon, ahol az aktok és a testi szerelem ábrázolásai uralják a teret.

Júl. 09. 16:00

Géczi János tárlatvezetése a Nagy felbontáson

Géczi János József Attila-díjas író, költő, képzőművész tart tárlatvezetést a Nagy felbontás című grafikai kiállításon, amely a Krakkói Nemzetközi Grafikai Triennálé elmúlt fél évszázadának díjazott munkáiból válogat.

Júl. 07. 18:00

Lázár Domokos tárlatvezetése az XY-on

Az Esti Kornél és a Pegazusok Nem Léteznek zenekar zenész-dalszerzője, Lázár Domokos tart tárlatvezetést a MODEM Y-generációs festészetre koncentráló, izgalmas kiállításán.

Júl. 01. 16:00

KultúrPiknik

A MODEM új programsorozata a művészetköziségre, a művészeti kifejezésformák párhuzamosságára helyezi a hangsúlyt, a június eleji első alkalomhoz hasonlóan ezúttal is vetítés és elektronikus zene várja az érdeklődőket a belső kertben.

Jún. 24. 18:00

Tárlatvezetés a Sesztina ef Zámbó-kiállításán

Dunkel Norbert filozófus tart rendhagyó tárlatvezetést ef Zámbó István kiállításán, aki nemcsak gondolatait, de zenei impulzusait is megosztja az érdeklődő közönséggel.

Jún. 24. 17:00

Múzeumok Éjszakája Rodin-szoborral

Auguste Rodin egyik emblematikus alkotása is a MODEM-be érkezik a Múzeumok Éjszakájára, emellett kiállításmegnyitó, a műgyűjtés műhelytitkaiba beavató kerekasztal-beszélgetés, tárlatvezetések, színházi előadások és koncertek is várják az érdeklődőket.

Jún. 23. 17:00

Új fesztivál a b24 Galéria szervezésében

A Batthyány utca közösségi alkotótérré alakul június 21. és 23. között az I. PAD – Picnic & Art Debrecen alkalmával, amikor is a b24 Galéria vonzáskörzetében található helyszíneket a kortárs művészetek képviselői foglalják el, lehetőséget teremtve a nagyközönségnek, hogy ne csak az eredményt, de az addig elvezető munkafolyamatot is megismerjék.

Jún. 22. 14:00

Új fesztivál a b24 Galéria szervezésében

A Batthyány utca közösségi alkotótérré alakul június 21. és 23. között az I. PAD – Picnic & Art Debrecen alkalmával, amikor is a b24 Galéria vonzáskörzetében található helyszíneket a kortárs művészetek képviselői foglalják el, lehetőséget teremtve a nagyközönségnek, hogy ne csak az eredményt, de az addig elvezető munkafolyamatot is megismerjék.

Jún. 21. 14:00

Új fesztivál a b24 Galéria szervezésében

A Batthyány utca közösségi alkotótérré alakul június 21. és 23. között az I. PAD – Picnic & Art Debrecen alkalmával, amikor is a b24 Galéria vonzáskörzetében található helyszíneket a kortárs művészetek képviselői foglalják el, lehetőséget teremtve a nagyközönségnek, hogy ne csak az eredményt, de az addig elvezető munkafolyamatot is megismerjék.

Jún. 17. 16:00

Az XY című fiatal festészeti tárlat megnyitója

Az XY – Újgenerációs lengyel-magyar festészet című tárlaton az X generációhoz tartozó kurátorok, Éliás István és Kónya Ábel válogatásán keresztül ismerhetjük meg az Y generáció alkotóinak merész képi gondolkodását.

Jún. 17. 16:00

KultúrPiknik

A MODEM új programsorozata a művészetköziségre, a művészeti kifejezésformák párhuzamosságára helyezi a hangsúlyt, a június eleji első alkalomhoz hasonlóan ezúttal is vetítés és elektronikus zene várja az érdeklődőket a belső kertben.

Jún. 11. 11:00

Akciós kiadványok a könyvhét zárónapján is

Az Ünnepi Könyvhét alkalmából június 7. és 11. között 50-90%-os kedvezménnyel szerezhetőek be művészeti albumok és szakkönyvek a debreceni Csapó utcán felállított standnál.

Jún. 09. 18:00

ef Zámbó-kiállítás nyílik a Sesztina Galériában

A Sesztina Galériában június 9-én 18 órakor Jelkép és anyag címen nyílik kiállítás, amely ef Zámbó István Munkácsy-díjas képzőművész festményeiből mutat be egy válogatást.

Jún. 07. 20:00

Esti tárlatvezetés

A Krakkói Nemzetközi Grafikai Triennálé elmúlt fél évszázadának díjazott munkáiból nyílt válogatás nemrég a MODEM 3. emeletén. A könyvhét egyik nyitóeseményeként június 7-én 20 órától a kiállítás egyik kurátora, Kónya Ábel kalauzolja végig az érdeklődőket a tárlaton.

Jún. 07. 11:00

Művészeti kiadványok 50-90%-kal olcsóbban

Az Ünnepi Könyvhét alkalmából június 7. és 11. között 50-90%-os kedvezménnyel szerezhetőek be művészeti albumok és szakkönyvek a debreceni Csapó utcán felállított standnál.

Jún. 06. 20:00

BanZaj amerikai, orosz és német zenészekkel

A 20. BanZaj az eddigi legnemzetközibb felhozatallal jelentkezik. Amerikai, orosz és német formáció is színpadra lép az ígéretes zajzenei felhozatallal kecsegtető este folyamán

Jún. 06. 17:00

Kipakolás – megnyitó a b24 Galériában

A Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékének kiállítását Szakács István író, Molnár Dóra Eszter grafikusművész, valamint Szentirmai Tamás tanszékvezető közreműködésével június 6-án 17 órakor nyitják meg a b24 Galériában.

Jún. 03. 16:00

KultúrPiknik

Nyári programsorozat indul a MODEM belső kertjében. Elektronikus zene, vetítés, kötött és kötetlen beszélgetés a minőségi szórakozásra vágyóknak. Elsőképp június 3-án várjuk az érdeklődőket.

Máj. 30. 18:00

Nem vénnek való vidék

A májuszáró IEAS Film Club alkalmával egy újabb kultikus filmet, a Nem vénnek való vidéket lehet látni angolul. A vetítést követő beszélgetést Kalmár György vezeti majd.

Máj. 28. 10:00

Csillagocska gyermeknap

A város kulturális intézményei egész nap családi programokkal várják a múzeumi foglalkozásokon való részvételre nyitott vendégeket május 28-án 10 órától.

Máj. 27. 20:00

BanZaj a berlini Slow Slow Loris-szal

A BanZaj 19. állomásán ismét fellép a Berlinben székelő Slow Slow Loris duó, és debreceni zajzenével is találkozhatnak a műfaj kedvelői és a kísérleti megmozdulásokra nyitott érdeklődők.

Máj. 27. 17:00

Ingyenes kiállítászáró tárlatvezetés

Az Antal–Lusztig-gyűjtemény egyik legjobb ismerője és gondozója, Nagy T. Katalin mutatja be az általa kurált GAME/GÉMkapocs II. című tárlatot egy díjtalan tárlatvezetés keretében.

Máj. 23. 18:00

Egy festő, egy szobrász

A félévzáró képzőművészeti filmklub ezúttal egy festő- és egy szobrászművész műhelytitkaiba avatja be az érdeklődőket egy-egy filmen keresztül, amelyeknek az értelmezésében a debreceni vizuális művészet két fontos alakja, valamint egy vizuális antropológus lesz a vendégek segítségére.

Máj. 21. 16:00

Finisszázs Gulyás Gáborral

A MODEM egykori igazgatója a Béke veled! című nagyszabású drMáriás-tárlat kurátora és egyben alighanem legjobb ismerője is. Gulyás Gábor tárlatvezetésén - május 21-én 16 órától - behatóan ismerhetjük meg a provokatív politikai utalásokkal telített képi világot, valamint a munkák hátterében meghúzódó történeteket.

Máj. 20. 15:00

Nagy felbontás – megnyitó

A Krakkói Nemzetközi Grafikai Triennálé fél évszázadának díjazott munkáiból május 20-án 15 órakor nyílik kiállítás a MODEM 3. emeletén. A megnyitóra mindenkit szeretettel várunk. Köszöntőt mondanak a kurátorok: Marta Anna Raczek-Karcz, az SMTG* elnöke és Kónya Ábel, a MODEM művészeti vezetője. A kiállítást megnyitja: Madácsy István képzőművész. A megnyitó után 16 órától tárlatvezetés a kiállítás társkurátoraival.

Máj. 19. 20:00

Debreceni Slam Poetry Verseny Döntő

Áprilisban a MODEM előtere adott otthont az idei Debreceni Slam Poetry Verseny (DSPV) selejtezőjének, és a döntő is a múzeumban valósul meg május 19-én este. Jó idő esetén a belsőkertben találkozhat a közönség a továbbjutott slammerekkel, az est vendégelőadója pedig Bárány Bence lesz.

Máj. 14. 14:00

Fekete-fehér piktográfia

A foglalkozáson Hencze Tamás Fekete-fehér piktográfia című alkotásának segítségével képzeletben Japánba utazhatnak a résztvevők.

Máj. 13. 15:00

A GÉM/GAMEkapocs ll. titkai

A GÉM/GAMEkapocs II. titkaival ismerkedhetnek meg, akik ellátogatnak a MODEM-be május 13-án, ugyanis a művészeti összekapcsolódásokra koncentráló kiállítás kurátorának tárlatvezetése mellett ezúttal művészpárosok is megszólalnak, s az egyik kiállító egy különleges performanszban is feltűnik majd.

Máj. 10. 17:00

Látványműterem-látogatás

Elsőként a Lehet kortárs a freskó? című pályázat és kiállítás fődíjasa, a hosszú ideje Amerikában élő és alkotó Szegedi-Varga Zsuzsanna dolgozik (május 2. és 12. között) a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ látványműtermében.

Máj. 09. 18:00

Klimt és Schiele Szőts szemével

Szőts István kevésbé ismert munkái kerülnek terítékre a következő filmklub alkalmával. Két portréfilm is látható lesz, melyek a legnevesebb osztrák festők közé tartozó Klimt és Schiele életművére koncentrálnak.

Máj. 07. 16:00

Kukorelly Endre tárlatvezetése

drMáriás szépirodalmi szövegeinek újra és újra visszatérő hősei a kelet-európai politikai rendszerek – és rendszerváltások – vesztesei.

Máj. 06. 16:00

Béke Veled! Fábry Sándorral

Fábry Sándor régi jó barátja a sokakat megbotránkoztató, de mindenképpen meghökkentő képeket (is) festő drMáriásnak. A régi jó barát most a művész eddig legnagyobb kiállításán tart tárlatvezetést.

Máj. 05. 19:00

II. Debreceni Jazz Hétvége

Dr. Kiss Ernő debreceni jazz zongorista több mint 40 éve alapította meg Debrecen első jazz formációját, illetve megálmodója-szervezője volt az azóta hagyományossá vált Debreceni Jazz Napoknak, rá emlékeznek zenésztársai.

Máj. 01. 14:00

Udvaravató majális Rutkai Borival

Alakítsuk grundkertté május 1-jén a b24 Galéria udvarát! Ingyenes koncert Rutkai Borival és csapatával, kreatív foglalkozás kicsiknek és nagyoknak, gerillakertészkedés, galériapiknik és villámtárlat – udvaravató majális május első délutánján Debrecen első sétálóutcájában. Belépő: egy virágpalánta.

Ápr. 29. 16:00

Keresztury Tibor tárlatvezetése

Különböző korszakaiban drMáriás más-más formában, de többnyire ugyanazt festi: az időről időre darabjaira hulló, esetenként rosszul összerakott világot. Azt, ami nem stimmel, ami nem illeszkedik, ami megkeseríti az életünket. Azt, aminek nem kellene feltétlenül így lennie. Ami a mi felelősségünk. Április 29-én 16 órától Keresztury Tibor író és irodalomkritikus vezeti végig a közönséget drMáriás tárlatán. Belépő: aznapi kiállítási jeggyel 1200 / 600 Ft, elővételben: 1000 / 500 Ft.

Ápr. 28. 19:00

Rátgéber László a MODEM-ben

drMáriás egykori pad-, majd zenekari társa, a férfi és a női kosárválogatott legendás edzője érkezik április 28-án este a MODEM-be, hogy körbevezesse az érdeklődőket a Béke Veled! című, már csak három hétig látható kiállításon.

Ápr. 28. 17:00

Debreceni Slam Poetry Verseny Selejtező

A negyedik Debreceni Slam Poetry verseny selejtezőjének ezúttal a MODEM ad otthont: április 28-án a Béke Veled! tematikához kapcsolódva mérettethetik meg magukat a jelentkezők, 3 perces slamekkel.

Ápr. 25. 20:00

BanZaj #18 – Weird Candle CAN Void Mirror CAN at Modem

Büszkén jelenthetjük ki, hogy a BanZaj 18-ik eseményére immáron a tengerentúlról érkeznek zenekarok! A mai estén 2 kanadai formáció foglalja el a színpadot, amelyet most is a MODEM biztosít számunkra és a rideg szintetizátor hangzásokkal megtölti azt!

Ápr. 25. 18:00

Caravaggio – ingyenes filmklub

A képzőművészeti filmklub keretében ezen a napon Derek Jarman 1986-os filmjét, a Caravaggiót ('93) láthatják az érdeklődők a MODEM-ben. A vetítést követő beszélgetést Szabó Elemér vizuál antropológus moderálja. Vendég: Pólik József, a Debreceni Egyetem Filozófia Intézetének oktatója. A belépés ingyenes. A képzőművészeti filmklub az NKA támogatásával valósul meg.

Ápr. 23. 16:00

Tárlatvezetés Pándi Balázzsal

A fiatal zenész, dobos, szerkesztő-riporter, koncertszervező egyike azon kevés magyar zenészeknek, akit világszerte ismernek. Ezúttal Debrecenben drMáriás kiállításán találkozhat vele a közönség, dob nélkül.

Ápr. 22. 16:00

Tárlatvezetés feLugossy Lászlóval

drMáriás munkáiról a régi jó barát, feLugossy Laca beszél a Béke Veled! című tárlaton. Belépő: az aznapi kiállítási jeggyel (1200 / 600 Ft, elővételben: 1000 / 500 Ft)

Ápr. 21. 16:00

GÉM/GAMEkapocs-est

Betegségek miatt a programot egy későbbi időpontban rendezzük meg. Tárlatvezetés, négysarkos kerekasztal-beszélgetés és egy fergetegesnek ígérkező szólókoncert - április 21-én 16 órától rendhagyó programsorozattal várjuk az érdeklődőket a GÉM/GAMEkapocs II. kiállításon a MODEM-ben. Nagy T. Katalin tárlatvezetése után Kő Pál, Rabóczky Judit Rita, Jász Attila és Gaál József beszélget művészetről és reflexiókról, majd 18.30-tól Szurcsik Erika énekel.

Ápr. 08. 20:00

BanZaj #17 – Nikolas List (BEL) / Hans / Tpsrprt at Modem

BanZaj #17 - Nikolas List (BEL) / Hans / Tpsrprt at Modem A BanZaj 17. fordulójában három különleges zenei projekt mutatkozik be. Városunkban, sőt Magyarországon először lép színpadra a Belgiumban élő és alkotó Nikolas List, a Debrecenben másodjára szereplő Hans formáció és a BanZaj sorozat másik újonca, a Tpsrprt. A helyszín ezúttal is a már-már szokásosnak nevezhető MODEM! Belépő: 600 Ft, diák / nyugdíjas: 300 Ft. 20:00 - Tpsrprt 21:00 - HANS 22:00 - Nikolas List - artist page (BEL)

Ápr. 07. 18:00

Az otthontalanság polaritása – b24

Molnár Dóra Eszter kiállítása a b24 Galériában Bizonyos környezettípusok kitüntetett szerepet kapnak életünkben. Ilyen, az egyént érzelmileg és kognitív szempontból is meghatározó környezet az „otthon”. Az otthon mint fizikai hely, valamint az otthon mint a személy azonosulásának színtere. Molnár Dóra Eszter grafikusművész kiállítása az otthon/otthontalanság általános és aktuális problematikáját járja körül. A b24 Galéria nevében szeretettel várunk mindenkit Molnár Dóra Eszter Az otthontalanság polaritása című kiállítása április 7-én 18 órakor kezdődő megnyitójára. A tárlatot megnyitja: Madácsy István képzőművész

Ápr. 07. 17:00

Tükröződés – a Sesztina Galériában

Feledy Gyula Zoltán monokróm munkáiból nyílik tárlat április 7-én 17 órától a Sesztina Galériában. A vendégeket köszönti: Antal Péter műgyűjtő, a kiállítást megnyitja: Tarczy Péter Zsolt művészeti író. Fuvolán közreműködik: Majorosné Tóth Eleonóra és Lieli Pál.

Ápr. 02. 10:00

Fekete-fehér piktográfia

Vajon mik azok az emakimonók és kakemonók? Milyen technikával készültek és milyen szerepet töltenek be a japán kultúrában? Ezen a hét végén a MODEM-ben képzeletben Japánba utazunk, ahol a gyerekek megismerkedhetnek kicsit a nyelvvel és az írásrendszerrel is. Hencze Tamás Fekete - fehér piktográfia képét elemezve beszélgetünk az európai képek és a tekercsképek közötti hasonlóságokról és különbségekről, illetve arról, hogy miként hatott a keleti művészet az európai művészetekre. A résztvevők játékos feladatok által megismerkedhetnek a tekercsképekkel és azok változataival. A foglalkozás végén mi is elkészítjük saját fekete-fehér piktográfiánkat. Szeretettel várjuk minden második vasárnap a 6-9 éves gyerekeket FIRKALAK című foglalkozásunkra! Jegyárak: 400 Ft / fő időtartam: 60 perc További információ: Csőke Kitti múzeumpedagógus, csoke.kitti@derimuzeum.hu; 20 33 93 840

Ápr. 01. 16:00

Tárlatvezetés Rockenbauer Zoltánnal

Béke Veled! drMáriás kiállításán ezúttal Rockenbauer Zoltán művészettörténész vezeti végig a közönséget. Belépő: aznapi kiállítási jeggyel

Márc. 26. 18:00

Észt Hét: A kém és a költő

Gustav, a pedáns kémelhárító tiszt és a titokzatos, vonzó orosz ügynőknő - a kém és a költő viszonya a Gombászók alkotóinak új játékfilmjében. A vetítés ingyenes.

Márc. 25. 20:00

BanZaj #16 – Pozvakowski / BOM / Worthless

Márc. 25. 18:00

Új észt animáció

Nyolc rövidfilm az elmúlt két évből győzelemről, férfiról és kígyóról, lány és fa barátságáról, építészet és animáció kapcsolatáról, Penelopéról. 70 perc válogatás a legújabb észt animációs munkákból. A vetítés ingyenes.

Márc. 24. 18:00

Észt Hét: Színlelők

Egy impozáns neofunkcionalista villa, szerepeket cserélő szereplők, megrendült kapcsolatok az Észt Kulturális Alap által tavaly az év játékfilmjének választott Színlelőkben. A 100 perces játékfilm az Észt Hét keretében a MODEM-ben. A vetítés ingyenes.

Márc. 23. 18:00

Észt hét: Zavarba ejtő napok

Illegális fakitermelés, neonszínekben pompázó Adidas melegítők és vodka a volán mögött - korrajz a kilencvenes évek Észtországáról, ahol mindez nem szabad választás, hanem elkerülhetetlen törvényszerűség volt a mindennapok során. Ingyenes filmvetítés a MODEM-ben az Észt hét keretében.

Márc. 19. 10:00

Vagabondok között – Firkalak

Sára barátnőm a Rippl Rónai utca 18. szám alatt lakik. Hozzá vagyok hivatalos vendégségbe. Ő egy nagyon vidám és kedves lány, viszont most valami nagy bánat érte. Elveszett Sára kismacskája. Segítsünk neki megkeresni! Firkalak - művészetpedagógiai foglalkozás a GÉM/GAMEkapocs II. kiállításon.

Márc. 18. 16:00

Megalázott embervilág – megnyitó

Lois Viktor embernagyságú faszobraiból, a védjegyévé vált mosógépdobokból és egyéb talált tárgyakból készített munkáiból nyílik izgalmas kiállítás a MODEM 3. emeletén. A megnyitón köszöntőt mond Kónya Ábel, a MODEM vezető kurátora. A kiállítást megnyitja: Novotny Tihamér művészeti író. Közreműködik: a Monofog audiovizuális duó.

Márc. 15. 15:00

GÉM/GAMEkapocs II. – tárlatvezetés

A nemzeti ünnep alkalmából március 15-én 10 és 18 óra között a GÉM/GAMEkapocs II. című kiállítás belépő nélkül látogatható. Ezen a napon 15 órától Nagy T. Katalin kurátor tárlatvezetésre is várja az érdeklődőket a MODEM földszinti kiállításán. A belépés ingyenes.

Márc. 11. 21:00

Éjszakai tárlatvezetés drMáriással

drMáriás (1966) a kortárs magyar kultúra meghatározó alakja, aki a képzőművészet, a zene, a szépirodalom és a műkritika terén az elmúlt három évtizedben egyaránt jelentős teljesítményt hozott létre.

Márc. 11. 18:00

Tudósok a MODEM-ben

Az egyik legfontosabb avantgárd zenei formációt, a kelet-európai poszt-punk legszívósabb túlélőjét, a Tudósok zenekart drMáriás 1986-ban alapította Újvidéken, a volt Jugoszláviában.

Márc. 11. 17:00

drMáriás Béke Veled! című kiállítás megnyitója

A kortárs magyar kultúra meghatározó alakja, az egykori Újvidéken született drMáriás munkáiból nyílik minden eddiginél teljesebb kiállítás március 11-én 17 órakor a MODEM-ben.

Márc. 07. 18:00

Meleg férfiak, hideg diktatúrák

A 2015-ben bemutatott szocio-dokumentumfilm azt a kérdést járja körbe, hogy milyen volt a rendszerváltozás előtt Magyarországon meleg férfiként élni. A témának négy fiatal meleg srác ered a nyomába, hogy jobban megérthessék a jelent.

Márc. 05. 10:00

Lélekvirág – Firkalak

A foglalkozás során a gyerekekkel a színek birodalmába utazunk. Az alkotásokon keresztül beszélgetünk a színek erejéről és hatásáról. Vajon mik azok a meleg színek, hideg színek és hogyan jelennek meg kortárs festményeken?

Febr. 15. 17:00

Duke Ellingtontól a Nagy Gatsby-ig

Duke Ellingtontól a Nagy Gatsby-ig, avagy art deco a társművészetekben Mi jellemzi és mitől egyedülálló az art deco? Miért tartották a luxus és a minőség művészetének a maga korában? S vajon miért éli manapság újra reneszánszát a stílus? Bellák Gábor művészettörténész vetített képes előadása a jazzlokáloktól az ipari formatervezésig, Duke Ellingtontól a Nagy Gatsby-ig a MODEM-ben, az Art deco a pusztán című kiállításon.

Jan. 26. 15:30

Jézus élete

előadás a multimédiateremben

Jan. 20. 17:30

Jézus élete rajzpályázat eredményhirdetése

Jan. 05. 18:00

Art deco – Sajó István (1896-1961) és életműve – kiállításmegnyitó

kurátor: Szoboszlai Lilla

Dec. 20. 18:00

Ingyenes filmklub a mulitmédiateremben

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar angol

menü