Archívum
Máj. 21. 16:00

Finisszázs Gulyás Gáborral

A MODEM egykori igazgatója a Béke veled! című nagyszabású drMáriás-tárlat kurátora és egyben alighanem legjobb ismerője is. Gulyás Gábor tárlatvezetésén - május 21-én 16 órától - behatóan ismerhetjük meg a provokatív politikai utalásokkal telített képi világot, valamint a munkák hátterében meghúzódó történeteket.

Máj. 20. 15:00

Nagy felbontás – megnyitó

A Krakkói Nemzetközi Grafikai Triennálé fél évszázadának díjazott munkáiból május 20-án 15 órakor nyílik kiállítás a MODEM 3. emeletén. A megnyitóra mindenkit szeretettel várunk. Köszöntőt mond: Marta Anna Raczek-Karcz társkurátor, az SMTG* elnöke és Kónya Ábel társkurátor, a MODEM művészeti vezetője. A kiállítást megnyitja: Madácsy István képzőművész. A megnyitó után 16 órától tárlatvezetés a kiállítás társkurátoraival.

Máj. 19. 20:00

Debreceni Slam Poetry Verseny Döntő

Áprilisban a MODEM előtere adott otthont az idei Debreceni Slam Poetry Verseny (DSPV) selejtezőjének, és a döntő is a múzeumban valósul meg május 19-én este. Jó idő esetén a belsőkertben találkozhat a közönség a továbbjutott slammerekkel, az est vendégelőadója pedig Bárány Bence lesz.

Máj. 14. 14:00

Fekete-fehér piktográfia

A foglalkozáson Hencze Tamás Fekete-fehér piktográfia című alkotásának segítségével képzeletben Japánba utazhatnak a résztvevők.

Máj. 13. 15:00

A GÉM/GAMEkapocs ll. titkai

A GÉM/GAMEkapocs II. titkaival ismerkedhetnek meg, akik ellátogatnak a MODEM-be május 13-án, ugyanis a művészeti összekapcsolódásokra koncentráló kiállítás kurátorának tárlatvezetése mellett ezúttal művészpárosok is megszólalnak, s az egyik kiállító egy különleges performanszban is feltűnik majd.

Máj. 10. 17:00

Látványműterem-látogatás

Elsőként a Lehet kortárs a freskó? című pályázat és kiállítás fődíjasa, a hosszú ideje Amerikában élő és alkotó Szegedi-Varga Zsuzsanna dolgozik (május 2. és 12. között) a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ látványműtermében.

Máj. 09. 18:00

Klimt és Schiele Szőts szemével

Szőts István kevésbé ismert munkái kerülnek terítékre a következő filmklub alkalmával. Két portréfilm is látható lesz, melyek a legnevesebb osztrák festők közé tartozó Klimt és Schiele életművére koncentrálnak.

Máj. 07. 16:00

Kukorelly Endre tárlatvezetése

drMáriás szépirodalmi szövegeinek újra és újra visszatérő hősei a kelet-európai politikai rendszerek – és rendszerváltások – vesztesei. A lehetetlen, abszurd helyzetekbe sodródó alakok hiteles megformálójaként a szerző többnyire műfaji szempontból is határterületeken mozog: nemegyszer szocio-horror, pszicho-krimi bontakozik ki a regényeiben. Azokban, amelyekben – mint sokszor képein is – a kelet-európai álom fiaskójának legfőbb oka drMáriás szerint a rendszer, amelyben élünk. Irodalom és képzőművészet a kiállítótérben május 7-én újra összeér: 16 órától Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő, kritikus vezeti végig a közönséget drMáriás debreceni kiállításán. Belépő: 1200 / 600 Ft (elővételben 1000 / 500 Ft)

Máj. 06. 16:00

Béke Veled! Fábry Sándorral

Fábry Sándor régi jó barátja a sokakat megbotránkoztató, de mindenképpen meghökkentő képeket (is) festő drMáriásnak. A régi jó barát most a művész eddig legnagyobb kiállításán tart tárlatvezetést.

Máj. 05. 19:00

II. Debreceni Jazz Hétvége

Dr. Kiss Ernő jazz zongorista emlékére rendezünk nagyszabású estet május 5-én a MODEM-ben. A Debrecen Jazz Club és Debrecen Város Önkormányzata szervezésében megvalósuló DEBRECENI JAZZ HÉTVÉGÉN 19 órától színpadra lép a Debrecen Dixieland Jazz Band, a Hernyák Kvartett, a Debreceni Jazz Trió és a Manada Chico, de a gálaest fellépői között ott lesznek Kiss Ernő zenekarának alapító tagjai ( Fazekas Csaba, Gyarmati Zoltán és Mátyás Ferenc ) is. Dr. Kiss Ernő debreceni jazz zongorista több mint 40 éve alapította meg városunk első jazz formációját, illetve megálmodója-szervezője volt az azóta hagyományossá vált Debreceni Jazz Napoknak. Belépő: 1500 Ft

Máj. 01. 14:00

Udvaravató majális Rutkai Borival

Alakítsuk grundkertté május 1-jén a b24 Galéria udvarát! Ingyenes koncert Rutkai Borival és csapatával, kreatív foglalkozás kicsiknek és nagyoknak, gerillakertészkedés, galériapiknik és villámtárlat – udvaravató majális május első délutánján Debrecen első sétálóutcájában. Belépő: egy virágpalánta.

Ápr. 29. 16:00

Keresztury Tibor tárlatvezetése

Különböző korszakaiban drMáriás más-más formában, de többnyire ugyanazt festi: az időről időre darabjaira hulló, esetenként rosszul összerakott világot. Azt, ami nem stimmel, ami nem illeszkedik, ami megkeseríti az életünket. Azt, aminek nem kellene feltétlenül így lennie. Ami a mi felelősségünk. Április 29-én 16 órától Keresztury Tibor író és irodalomkritikus vezeti végig a közönséget drMáriás tárlatán. Belépő: aznapi kiállítási jeggyel 1200 / 600 Ft, elővételben: 1000 / 500 Ft.

Ápr. 28. 19:00

Rátgéber László a MODEM-ben

drMáriás egykori pad-, majd zenekari társa, a férfi és a női kosárválogatott legendás edzője érkezik április 28-án este a MODEM-be, hogy körbevezesse az érdeklődőket a Béke Veled! című, már csak három hétig látható kiállításon.

Ápr. 28. 17:00

Debreceni Slam Poetry Verseny Selejtező

A negyedik Debreceni Slam Poetry verseny selejtezőjének ezúttal a MODEM ad otthont: április 28-án a Béke Veled! tematikához kapcsolódva mérettethetik meg magukat a jelentkezők, 3 perces slamekkel.

Ápr. 25. 20:00

BanZaj #18 – Weird Candle CAN Void Mirror CAN at Modem

Büszkén jelenthetjük ki, hogy a BanZaj 18-ik eseményére immáron a tengerentúlról érkeznek zenekarok! A mai estén 2 kanadai formáció foglalja el a színpadot, amelyet most is a MODEM biztosít számunkra és a rideg szintetizátor hangzásokkal megtölti azt!

Ápr. 25. 18:00

Caravaggio – ingyenes filmklub

A képzőművészeti filmklub keretében ezen a napon Derek Jarman 1986-os filmjét, a Caravaggiót ('93) láthatják az érdeklődők a MODEM-ben. A vetítést követő beszélgetést Szabó Elemér vizuál antropológus moderálja. Vendég: Pólik József, a Debreceni Egyetem Filozófia Intézetének oktatója. A belépés ingyenes. A képzőművészeti filmklub az NKA támogatásával valósul meg.

Ápr. 23. 16:00

Tárlatvezetés Pándi Balázzsal

A fiatal zenész, dobos, szerkesztő-riporter, koncertszervező egyike azon kevés magyar zenészeknek, akit világszerte ismernek. Ezúttal Debrecenben drMáriás kiállításán találkozhat vele a közönség, dob nélkül.

Ápr. 22. 16:00

Tárlatvezetés feLugossy Lászlóval

drMáriás munkáiról a régi jó barát, feLugossy Laca beszél a Béke Veled! című tárlaton. Belépő: az aznapi kiállítási jeggyel (1200 / 600 Ft, elővételben: 1000 / 500 Ft)

Ápr. 21. 16:00

GÉM/GAMEkapocs-est

Betegségek miatt a programot egy későbbi időpontban rendezzük meg. Tárlatvezetés, négysarkos kerekasztal-beszélgetés és egy fergetegesnek ígérkező szólókoncert - április 21-én 16 órától rendhagyó programsorozattal várjuk az érdeklődőket a GÉM/GAMEkapocs II. kiállításon a MODEM-ben. Nagy T. Katalin tárlatvezetése után Kő Pál, Rabóczky Judit Rita, Jász Attila és Gaál József beszélget művészetről és reflexiókról, majd 18.30-tól Szurcsik Erika énekel.

Ápr. 08. 20:00

BanZaj #17 – Nikolas List (BEL) / Hans / Tpsrprt at Modem

BanZaj #17 - Nikolas List (BEL) / Hans / Tpsrprt at Modem A BanZaj 17. fordulójában három különleges zenei projekt mutatkozik be. Városunkban, sőt Magyarországon először lép színpadra a Belgiumban élő és alkotó Nikolas List, a Debrecenben másodjára szereplő Hans formáció és a BanZaj sorozat másik újonca, a Tpsrprt. A helyszín ezúttal is a már-már szokásosnak nevezhető MODEM! Belépő: 600 Ft, diák / nyugdíjas: 300 Ft. 20:00 - Tpsrprt 21:00 - HANS 22:00 - Nikolas List - artist page (BEL)

Ápr. 07. 18:00

Az otthontalanság polaritása – b24

Molnár Dóra Eszter kiállítása a b24 Galériában Bizonyos környezettípusok kitüntetett szerepet kapnak életünkben. Ilyen, az egyént érzelmileg és kognitív szempontból is meghatározó környezet az „otthon”. Az otthon mint fizikai hely, valamint az otthon mint a személy azonosulásának színtere. Molnár Dóra Eszter grafikusművész kiállítása az otthon/otthontalanság általános és aktuális problematikáját járja körül. A b24 Galéria nevében szeretettel várunk mindenkit Molnár Dóra Eszter Az otthontalanság polaritása című kiállítása április 7-én 18 órakor kezdődő megnyitójára. A tárlatot megnyitja: Madácsy István képzőművész

Ápr. 07. 17:00

Tükröződés – a Sesztina Galériában

Feledy Gyula Zoltán monokróm munkáiból nyílik tárlat április 7-én 17 órától a Sesztina Galériában. A vendégeket köszönti: Antal Péter műgyűjtő, a kiállítást megnyitja: Tarczy Péter Zsolt művészeti író. Fuvolán közreműködik: Majorosné Tóth Eleonóra és Lieli Pál.

Ápr. 02. 10:00

Fekete-fehér piktográfia

Vajon mik azok az emakimonók és kakemonók? Milyen technikával készültek és milyen szerepet töltenek be a japán kultúrában? Ezen a hét végén a MODEM-ben képzeletben Japánba utazunk, ahol a gyerekek megismerkedhetnek kicsit a nyelvvel és az írásrendszerrel is. Hencze Tamás Fekete - fehér piktográfia képét elemezve beszélgetünk az európai képek és a tekercsképek közötti hasonlóságokról és különbségekről, illetve arról, hogy miként hatott a keleti művészet az európai művészetekre. A résztvevők játékos feladatok által megismerkedhetnek a tekercsképekkel és azok változataival. A foglalkozás végén mi is elkészítjük saját fekete-fehér piktográfiánkat. Szeretettel várjuk minden második vasárnap a 6-9 éves gyerekeket FIRKALAK című foglalkozásunkra! Jegyárak: 400 Ft / fő időtartam: 60 perc További információ: Csőke Kitti múzeumpedagógus, csoke.kitti@derimuzeum.hu; 20 33 93 840

Ápr. 01. 16:00

Tárlatvezetés Rockenbauer Zoltánnal

Béke Veled! drMáriás kiállításán ezúttal Rockenbauer Zoltán művészettörténész vezeti végig a közönséget. Belépő: aznapi kiállítási jeggyel

Márc. 26. 18:00

Észt Hét: A kém és a költő

Gustav, a pedáns kémelhárító tiszt és a titokzatos, vonzó orosz ügynőknő - a kém és a költő viszonya a Gombászók alkotóinak új játékfilmjében. A vetítés ingyenes.

Márc. 25. 20:00

BanZaj #16 – Pozvakowski / BOM / Worthless

Márc. 25. 18:00

Új észt animáció

Nyolc rövidfilm az elmúlt két évből győzelemről, férfiról és kígyóról, lány és fa barátságáról, építészet és animáció kapcsolatáról, Penelopéról. 70 perc válogatás a legújabb észt animációs munkákból. A vetítés ingyenes.

Márc. 24. 18:00

Észt Hét: Színlelők

Egy impozáns neofunkcionalista villa, szerepeket cserélő szereplők, megrendült kapcsolatok az Észt Kulturális Alap által tavaly az év játékfilmjének választott Színlelőkben. A 100 perces játékfilm az Észt Hét keretében a MODEM-ben. A vetítés ingyenes.

Márc. 23. 18:00

Észt hét: Zavarba ejtő napok

Illegális fakitermelés, neonszínekben pompázó Adidas melegítők és vodka a volán mögött - korrajz a kilencvenes évek Észtországáról, ahol mindez nem szabad választás, hanem elkerülhetetlen törvényszerűség volt a mindennapok során. Ingyenes filmvetítés a MODEM-ben az Észt hét keretében.

Márc. 19. 10:00

Vagabondok között – Firkalak

Sára barátnőm a Rippl Rónai utca 18. szám alatt lakik. Hozzá vagyok hivatalos vendégségbe. Ő egy nagyon vidám és kedves lány, viszont most valami nagy bánat érte. Elveszett Sára kismacskája. Segítsünk neki megkeresni! Firkalak - művészetpedagógiai foglalkozás a GÉM/GAMEkapocs II. kiállításon.

Márc. 18. 16:00

Megalázott embervilág – megnyitó

Lois Viktor embernagyságú faszobraiból, a védjegyévé vált mosógépdobokból és egyéb talált tárgyakból készített munkáiból nyílik izgalmas kiállítás a MODEM 3. emeletén. A megnyitón köszöntőt mond Kónya Ábel, a MODEM vezető kurátora. A kiállítást megnyitja: Novotny Tihamér művészeti író. Közreműködik: a Monofog audiovizuális duó.

Márc. 15. 15:00

GÉM/GAMEkapocs II. – tárlatvezetés

A nemzeti ünnep alkalmából március 15-én 10 és 18 óra között a GÉM/GAMEkapocs II. című kiállítás belépő nélkül látogatható. Ezen a napon 15 órától Nagy T. Katalin kurátor tárlatvezetésre is várja az érdeklődőket a MODEM földszinti kiállításán. A belépés ingyenes.

Márc. 11. 21:00

Éjszakai tárlatvezetés drMáriással

drMáriás (1966) a kortárs magyar kultúra meghatározó alakja, aki a képzőművészet, a zene, a szépirodalom és a műkritika terén az elmúlt három évtizedben egyaránt jelentős teljesítményt hozott létre.

Márc. 11. 18:00

Tudósok a MODEM-ben

Az egyik legfontosabb avantgárd zenei formációt, a kelet-európai poszt-punk legszívósabb túlélőjét, a Tudósok zenekart drMáriás 1986-ban alapította Újvidéken, a volt Jugoszláviában.

Márc. 11. 17:00

drMáriás Béke Veled! című kiállítás megnyitója

A kortárs magyar kultúra meghatározó alakja, az egykori Újvidéken született drMáriás munkáiból nyílik minden eddiginél teljesebb kiállítás március 11-én 17 órakor a MODEM-ben.

Márc. 07. 18:00

Meleg férfiak, hideg diktatúrák

A 2015-ben bemutatott szocio-dokumentumfilm azt a kérdést járja körbe, hogy milyen volt a rendszerváltozás előtt Magyarországon meleg férfiként élni. A témának négy fiatal meleg srác ered a nyomába, hogy jobban megérthessék a jelent.

Márc. 05. 10:00

Lélekvirág – Firkalak

A foglalkozás során a gyerekekkel a színek birodalmába utazunk. Az alkotásokon keresztül beszélgetünk a színek erejéről és hatásáról. Vajon mik azok a meleg színek, hideg színek és hogyan jelennek meg kortárs festményeken?

Febr. 15. 17:00

Duke Ellingtontól a Nagy Gatsby-ig

Duke Ellingtontól a Nagy Gatsby-ig, avagy art deco a társművészetekben Mi jellemzi és mitől egyedülálló az art deco? Miért tartották a luxus és a minőség művészetének a maga korában? S vajon miért éli manapság újra reneszánszát a stílus? Bellák Gábor művészettörténész vetített képes előadása a jazzlokáloktól az ipari formatervezésig, Duke Ellingtontól a Nagy Gatsby-ig a MODEM-ben, az Art deco a pusztán című kiállításon.

Jan. 26. 15:30

Jézus élete

előadás a multimédiateremben

Jan. 20. 17:30

Jézus élete rajzpályázat eredményhirdetése

Jan. 05. 18:00

Art deco – Sajó István (1896-1961) és életműve – kiállításmegnyitó

kurátor: Szoboszlai Lilla

Dec. 20. 18:00

Ingyenes filmklub a mulitmédiateremben

Iratkozzon fel hírlevelünkre

menü