Antal–Lusztig-gyűjtemény

Antal–Lusztig-gyűjtemény

A MODEM állandó kiállításának anyagát az Antal–Lusztig-gyűjtemény adja. A több mint 4500 darabos gyűjteményt Antal Péter nagyapja, Lusztig Sámuel alapozta meg, aki a húszas években kezdte vásárolni saját kortársai munkáit. Ezek azonban a háborúban elkallódtak, így a holokauszt után a derecskei kereskedő újra nekilátott a gyűjtemény felépítéséhez. Antal Péter – folytatva a nagyapja által megkezdett munkát, folyamatosan bővítve az anyagot – az elmúlt évtizedekben létrehozta az egyik legnagyobb és legjelentősebb hazai modern és kortárs képzőművészeti gyűjteményt. A MODEM vállalta, hogy ezt – részletekben – a közönség elé tárja, így a gyűjteményből időről-időre kiállításokat rendez egy-egy művész munkássága vagy egy-egy meghatározott téma köré csoportosítva az alkotásokat.

Antal Péter eleinte nagyapja szellemiségében folytatta a gyűjtést, 17 évesen azonban már a saját útját járta, s főként a magyar progresszió képviselőit kereste. A kortársakat elsősorban a műtermekből vásárolta, de hamar kialakuló jó kapcsolatai, barátságai révén sokszor ajándékként is kapott képeket vagy egész hagyatékokat. Az elmúlt évtizedekben párhuzamosan vásárolt modern és kortárs munkákat, bár a hangsúly egyre inkább ez utóbbiak irányába tolódik.

A monumentális Antal–Lusztig-gyűjteményben nyomon követhető a XX. századi magyar képzőművészet fejlődése. Szinyei Merse Páltól Csontváryn, Gulácsyn, Ferenczy Károlyon, majd Anna Margiton, Ámos Imrén és Ország Lilin át egészen napjainkig, Kicsiny Balázs és Német Hajnal műveiig tart az ív, amelyet a gyűjtemény átfog. Több mint 300 magyar művésztől találhatók benne táblaképek, egyedi grafikák, plasztikák és izgalmas installációk. A kollekcióban különösen hangsúlyosan jelenik meg a Nyolcak és az aktivisták csoportja (többek között Kernstok Károly, Czigány Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos és Márffy Ödön képeivel), a szentendrei iskola (Ámos Imre, Anna Margit, Bálint Endre és Korniss Dezső munkáival) és az európai iskola (Bálint Endre, Kassák Lajos, Egry József, Bokros Birman Dezső, Ország Lili alkotásai révén).

Ország Lili: Bagoly hálóban, 1955, olaj, vászon
Ország Lili: Bagoly hálóban, 1955, olaj, vászon

Kölcsönzési rend

Az alábbi kölcsönzési szabályok vonatkoznak 2014. január 1-étől a MODEM gyűjteményére, valamint az Antal–Lusztig-gyűjtemény azon részére, melyet tulajdonosa, Dr. Antal Péter 2006-ban 10 évre letétbe adott az intézménynek.

1-20 műtárgy kölcsönzése esetén csak az 1 hónappal a tervezett kiállítás előtt beérkezett kérelmeket tudjuk figyelembe venni. A 20 műtárgyat meghaladó kölcsönzések esetén minimum 3 hónappal a tervezett kiállítás előtt meg kell érkezniük a kérelmeknek.

Az elbírálás a beérkezési sorrend és a kiállítási koncepció figyelembe vételével történik.

A kölcsönzési kérelmeknek tartalmazniuk kell a pontos műlistát, a kiállítás címét, helyszínét, időpontját, rövid koncepcióját és az intézmény technikai felkészültségét bemutató ún. facility report-ot. A szerződés megkötéséhez minden esetben kérjük a teljes körű („nail to nail”, azaz szögtől szögig tartó) biztosítás megkötését. A biztosításon kívül a szállítás, a csomagolás, valamint minden esetlegesen felmerülő járulékos költség, amely a művek kiállíthatóságát teszi lehetővé, a kölcsönvevőt terheli.

Élő művészek alkotásai esetében ugyanezek a szabályok érvényesek.

Kicsiny Balázs: Ivócsarnok, 2005, 12 db poliészter testöntvény, női-férfi pizsama, gumicsizma, gumikesztyű, festett lámpabura, ezüstözött kehely, elektromos vezeték, elektromos ég
Kicsiny Balázs: Ivócsarnok, 2005, 12 db poliészter testöntvény, női-férfi pizsama, gumicsizma, gumikesztyű, festett lámpabura, ezüstözött kehely, elektromos vezeték, elektromos ég

Reprodukciós feltételek

A MODEM saját gyűjteményébe, valamint letéti anyagába tartozó művek reprodukciós megjelentetésének feltételeként a letéti anyag műtárgyai esetében: Antal–Lusztig-gyűjtemény. A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen) letéti anyagából; az intézmény saját anyagába tartozó mű esetén: MODEM-gyűjtemény feliratot kérjük a kép alatt feltüntetni.

Az intézményünktől kért nagyfelbontású műtárgy-fotókért darabonként 6500 Forint + ÁFA díjat számítunk fel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre


hungarian english

menü