Antal–Lusztig-gyűjtemény

Antal–Lusztig-gyűjtemény

A MODEM állandó kiállításának anyagát az Antal–Lusztig-gyűjtemény adja. A több mint 4500 darabos gyűjteményt Antal Péter nagyapja, Lusztig Sámuel alapozta meg, aki a húszas években kezdte vásárolni saját kortársai munkáit. Ezek azonban a háborúban elkallódtak, így a holokauszt után a derecskei kereskedő újra nekilátott a gyűjtemény felépítéséhez. Antal Péter – folytatva a nagyapja által megkezdett munkát, folyamatosan bővítve az anyagot – az elmúlt évtizedekben létrehozta az egyik legnagyobb és legjelentősebb hazai modern és kortárs képzőművészeti gyűjteményt. A MODEM vállalta, hogy ezt – részletekben – a közönség elé tárja, így a gyűjteményből időről-időre kiállításokat rendez egy-egy művész munkássága vagy egy-egy meghatározott téma köré csoportosítva az alkotásokat.

Ország Lili: Bagoly hálóban, 1955, olaj, vászon
Ország Lili: Bagoly hálóban, 1955, olaj, vászon

Antal Péter eleinte nagyapja szellemiségében folytatta a gyűjtést, 17 évesen azonban már a saját útját járta, s főként a magyar progresszió képviselőit kereste. A kortársakat elsősorban a műtermekből vásárolta, de hamar kialakuló jó kapcsolatai, barátságai révén sokszor ajándékként is kapott képeket vagy egész hagyatékokat. Az elmúlt évtizedekben párhuzamosan vásárolt modern és kortárs munkákat, bár a hangsúly egyre inkább ez utóbbiak irányába tolódik.

A monumentális Antal–Lusztig-gyűjteményben nyomon követhető a XX. századi magyar képzőművészet fejlődése. Szinyei Merse Páltól Csontváryn, Gulácsyn, Ferenczy Károlyon, majd Anna Margiton, Ámos Imrén és Ország Lilin át egészen napjainkig, Kicsiny Balázs és Német Hajnal műveiig tart az ív, amelyet a gyűjtemény átfog. Több mint 300 magyar művésztől találhatók benne táblaképek, egyedi grafikák, plasztikák és izgalmas installációk. A kollekcióban különösen hangsúlyosan jelenik meg a Nyolcak és az aktivisták csoportja (többek között Kernstok Károly, Czigány Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos és Márffy Ödön képeivel), a szentendrei iskola (Ámos Imre, Anna Margit, Bálint Endre és Korniss Dezső munkáival) és az európai iskola (Bálint Endre, Kassák Lajos, Egry József, Bokros Birman Dezső, Ország Lili alkotásai révén).

antal-lusztig gyűjtemény programjai

  • 2017. április 21. - 16:00

    GÉM/GAMEkapocs-est

    Betegségek miatt a programot egy későbbi időpontban rendezzük meg. Tárlatvezetés, négysarkos kerekasztal-beszélgetés és egy fergetegesnek ígérkező szólókoncert - április 21-én 16 órától rendhagyó programsorozattal várjuk az érdeklődőket a GÉM/GAMEkapocs II. kiállításon a MODEM-ben. Nagy T. Katalin tárlatvezetése után Kő Pál, Rabóczky Judit Rita, Jász Attila és Gaál József beszélget művészetről és reflexiókról, majd 18.30-tól Szurcsik Erika énekel.

  • 2017. május 13. - 15:00

    A GÉM/GAMEkapocs ll. titkai

    A GÉM/GAMEkapocs II. titkaival ismerkedhetnek meg, akik ellátogatnak a MODEM-be május 13-án, ugyanis a művészeti összekapcsolódásokra koncentráló kiállítás kurátorának tárlatvezetése mellett ezúttal művészpárosok is megszólalnak, s az egyik kiállító egy különleges performanszban is feltűnik majd.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

menü