Horizont-A művészrezidenciák perspektívái
Res Artis regionális találkozó és nemzetközi konferencia

A Res Artis szervezet 10. regionális találkozójának és nemzetközi konferenciájának a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ adott otthont 2011. május 23 és 26 között.

Res Artis

A Res Artis vagy a Rezidens Művészeti Központok Nemzetközi Szövetsége egy holland székhelyű alapítvány, mely 1993-ban kezdte meg működését, mint egy önkéntes szervezet, azzal a céllal, hogy reprezentálja és támogassa azon intézményeket, akik művészek ideiglenes befogadásával foglalkoznak az információ dinamikus, nemzetközi szintű áramoltatásának és találkozók lehetőségének biztosításával. A Res Artis a világ legnagyobb hálózata a rezidencia központoknak, amely 50 országában több, mint 300 központ és szervezet érdekeit képviseli. 

Egy évtizeden belül oly mértékűvé nőtte ki magát a szövetség, hogy meghatározó fóruma lett a rezidens programoknak.   A tagok olyan művészeti központok vagy művész szervezetek, melyek a kortárs művészet fejlődését kívánják támogatni művészek bentlakásos csere programjával.  Ezen intézmények egészen széles spektrumon mozognak a nemzetközi és helyi szervezetektől kezdve állami és privát kezdeményezésekig. A tagországok sora Argentínától egészen Vietnámig terjed.  A szövetség évente szervez találkozókat és konferenciákat, ahol tagjai megoszthatják egymással ötleteiket, elképzeléseiket ezzel kreatív modellt kínálva és látókörüket szélesítve. A 2011-es év regionális találkozójának és konferenciájának színhelyéül a MODEM-et válaszotta.
 

A konferencia

A konferencia témája a címében is megjelenő horizont volt, mint a Puszta, a nagy síkság asszociációja Magyarországgal; a rezidens programokban résztvevő művészek saját művészi horizontjukat tágítják az utazással és más kultúrák, más művészeti vonalak megismerésével.

A négy napos konferencián rezidencia-központok és művészeti intézményeket képviselői valamint művészek és a művészeti világban dolgozó szakemberek voltak jelen. Az előadók és a résztvevők 22 országból érzetek a világ különböző pontjairól (AT, AU, BE, BG, CH, CS, CZ, DE, EE, ES, FI, FR, HU, IL, NL, NO, PL, RO, RU, SE,  SK, UK). A konferencia teljes létszáma 58 fő volt, melyből 28-an előadók és 30-an résztvevők voltak.


Workshopok és kerekasztal beszélgetések témái:

-Információ csere, szakértők tanácsadása a szervezés, megvalósítás, támogatás vagy fejlesztés kéréseiben

-Informális networking, kapcsolatépítési lehetőség a különböző intézmények között és nemzetközi kapcsolatokat építésére

-Különböző szervezettségi fokon lévő intézményeket összekapcsolása

-A rezidens központok különböző lehetséges modelljei és feltételei bemutatása

-Intézmények számára tanulási lehetőség saját szervezetük fejlesztésére, művészeknek információs lehetőség a rezidencia programokban való részvétel feltételeiről


A találkozó jelentősége

-Információ csere, szakértők tanácsadása a szervezés, megvalósítás,n támogatás vagy fejlesztés kéréseiben

-Informális networking, kapcsolatépítési lehetőség a különböző intézmények között és nemzetközi kapcsolatokat építésére

-Különböző szervezettségi fokon lévő intézményeket összekapcsolása

-A rezidens központok különböző lehetséges modelljei és feltételei bemutatása

-Intézmények számára tanulási lehetőség saját szervezetük fejlesztésére, művészeknek információs lehetőség a rezidencia programokban való részvétel feltételeirőlTovábbi információ

MODEM


Kövesi Eszter: kovesi.eszter@modemart.hu

Res Artis


Mark Vennegoor
: office@resartis.orgProgramokTámogatók